Dyr VS billig fotograf - er det egentlig noen forskjell?

Jeg ønsker at alle skal få fine bilder fra sin bryllupsdag, men hvor mye skal man koste på seg på bryllupsdagen?
Man blir ikke rik av å være bryllupsfotograf, men vi som er det, har en jobb og et yrke vi elsker. Så derfor er vi borte fra venner og familie i helger, for å kunne forevige lykkelige brudepar.

Jeg vil gjerne vise eksempel på hva man kan få av en fotograf som tar 10 000 kr for et heldagsbryllup kontra en fotograf som tar ca 30 000 kr for samme leveranse. (Man bør regne med å innvestere 25 000 – 35 000 kr for en heldagsfotograf)
Denne fotografen er den samme, da jeg nå skal bruke meg selv som eksempel på hobbyfotograf og profesjonell fotograf. Fro det var slik jeg startet opp. Jeg hadde et «fint» kamera, det var et speilrefleks og jeg likte å ta bilder. Hva var ikke bedre en å tjene noen kroner på hobbyen min? Men jeg hadde jo ikke peiling på hva jeg gjorde...
Når jeg ser tilbake på bildene i dag så tenker jeg at jeg aldri burde ha tatt bryllupsbildene. Det er en stor dag for brudeparet, det er bildene de sitter igjen med resten av livet. Jeg har gjort så mange ting som jeg aldri ville funnet på å gjøre med dagens brudepar. Få de til å løpe rundt et tre, flakse med armene, dårlige og merkelige utsnitt, rare farger på bildene osv. Jeg hadde hørt at blits skulle skytes opp i taket, men jeg hadde vel egentlig ingen formening om hvorfor dette skulle gjøres. Se resultatet på kakeskjæringsbildene lengre ned i dette innlegget.

Prøver ikke med dette innlegget å henge ut nye fotografer eller å si at alle må bruke mange tusen kroner på en bryllupsfotograf. Jeg vil bare vise at kvalitet og pris henger sammen. Alle må begynne et sted, og hadde jeg ikke fått tatt mine første bryllup, hadde jeg kanskje ikke hatt jobben jeg liker så godt i dag.
Det er ikke slik at jeg synes alle bildene fra mitt første bryllup er helt grusomme.Og det er ikke nødvendigvis slik at alle bildene man får fra en 30 000 kroners fotograf er helt perfekte heller. Men i bunn og grunn så vil nok helheten til en dyrere fotograf være mye bedre. Som 10 000 kroners fotograf hadde jeg noen få blinkskudd og mye «ræl».
Jeg har gjennom årenes løp lært utrolig mye, dette har gitt meg erfaring. Jeg har brukt masse tid og penger på kursing både innenlands og utenlands, programvarer, holde meg oppdatert, nytt og bedre utstyr, alt dette er penger jeg bruker for å kunne gi enda bedre bilder til mine kunder.

Så har du et drømmebryllup og ser for deg drømmebildene, tenk litt på hvilken fotograf du velger. Se godt gjennom galleriet på fotografens nettside og be gjerne om å få se et heldagsbryllup om de har det.

Jeg vil gjerne vise noen bilder fra mitt første bryllup som er bruden til venstre eller øverste bildet på de nedover her. De andre bildene er hentet fra 3 forskjellige bryllup for å finne ca tilsvarende settinger som fra det første jeg tok. Jeg har snakket med bruden fra første bryllup, og det er greit at jeg legger ut bildene her. Hun sier at hun ser en stor forskjell på bildene jeg tok den gangen kontra nå, men hun er likevel glad hun hadde bilder fra sin store dag. De hadde et lite budsjettbryllup, så for dem hadde det aldri vært aktuel uansett å gå for den store summen til bryllupsfotograf. Men hun sa at hun kanskje hadde vurdert å heller betale for bare bryllupsbildene/portrettbildene til en profesjonell fotograf kontra å ha med en heldagsfotograf som bare var «nesten god».
 

Klargjøring med bruden på morgenen

Klargjøring med bruden på morgenen

Klargjøring med bruden på morgenen

Klargjøring med bruden på morgenen

Bruden tar siste finish på seg selv

Bruden tar siste finish på seg selv

Bildene viser to flotte bruder, men bildet til venstre er et av de få "blinkskuddene" jeg hadde denne dagen. Fikk jeg bra bilder var det mer flaks, nå får nesten alle brudepar tilsvarende slike bilder, for det er det jeg tar.

Bildene viser to flotte bruder, men bildet til venstre er et av de få "blinkskuddene" jeg hadde denne dagen. Fikk jeg bra bilder var det mer flaks, nå får nesten alle brudepar tilsvarende slike bilder, for det er det jeg tar.

Bruden følges opp av sin far

Bruden følges opp av sin far

Vielsen

Vielsen

En god glem etter at man har blitt gift

En god glem etter at man har blitt gift

Det er klart for bryllupsbilder. Igjen det er ikke nødvendigvis noe galt med bildene til venstre, men det mangler en del både når det kommer til det fototekniske og poseringen til brudeparet.

Det er klart for bryllupsbilder. Igjen det er ikke nødvendigvis noe galt med bildene til venstre, men det mangler en del både når det kommer til det fototekniske og poseringen til brudeparet.

billig-og-dyr12.jpg
Ikke kontinuerlig bruk av farger på bildene til venstre. Det er gøy å leke seg litt å dra i "spakene" i Photoshop.... til en viss grad...

Ikke kontinuerlig bruk av farger på bildene til venstre. Det er gøy å leke seg litt å dra i "spakene" i Photoshop.... til en viss grad...

Det er mange måter å vise liv og glede i bilder på. Lurer på om de skal på flytur på det øverste bildet….  😉

Det er mange måter å vise liv og glede i bilder på. Lurer på om de skal på flytur på det øverste bildet…. 😉

To stk bruder, en naturlig og en litt blek (pga photoshoplek)

To stk bruder, en naturlig og en litt blek (pga photoshoplek)

Detaljer fra dagen er viktig, som de flotte brudebukettene.

Detaljer fra dagen er viktig, som de flotte brudebukettene.

På bildet til venstre hadde jeg «lært» at blits skulle opp i taket for å spre lyset, men det har ikke hatt noen funksjon her, hjelper ikke når det er 5 meter opp til taket. Jeg har i stede truffet toppen av hodet til brudeparet, pluss at jeg har brukt en vidvinkelt som gjør at hodet blir dratt og de minner litt om aliens. Jeg manglet riktig utstyr for å få normale hoder i en slik setting.

På bildet til venstre hadde jeg «lært» at blits skulle opp i taket for å spre lyset, men det har ikke hatt noen funksjon her, hjelper ikke når det er 5 meter opp til taket. Jeg har i stede truffet toppen av hodet til brudeparet, pluss at jeg har brukt en vidvinkelt som gjør at hodet blir dratt og de minner litt om aliens. Jeg manglet riktig utstyr for å få normale hoder i en slik setting.

Gjestene stamper og tramper i gulvet, da "må" brudeparet under bordet for å kysse.

Gjestene stamper og tramper i gulvet, da "må" brudeparet under bordet for å kysse.

Kyss på stolen etter klirring i glass fra gjestene

Kyss på stolen etter klirring i glass fra gjestene

Brudens far gjør seg klar til å holde sin tale. Med erfaring får man hentet ut de mer riktige øyeblikkene under en tale.

Brudens far gjør seg klar til å holde sin tale. Med erfaring får man hentet ut de mer riktige øyeblikkene under en tale.

Stemningsbilde under middagen

Stemningsbilde under middagen